lørdag den 14. maj 2011

Veggie-Pizza På Magstræde 16


No. 4: Tomat, bøffelmozzarella, kartofler, rosmarin, portobello, pesto og rucola

No. 1: Tomat, bøffelmozzarella og frisk basilikum

Fredagspizza i Magstræde 16


Jeg er i Mad!'s læserpanel - juni 2011


Magasinet Mad! er ikke et 'no-go' for vegetarer - tvært i mod. Faktisk er der ofte mange lækre vegetariske retter i deres magasin og på deres hjemmeside. Min veninde, der abonnerer på bladet, inviterede f.eks på lækker broccolisuppe og en gedeost-kartoffel-tortillas - begge opskrifter fra Mad! I juni-magasinet er jeg i Mad!'s læserpanel, hvor jeg her giver en kort tilbagemelding på to opskrifter jeg har testet, inden de kommer i bladet - begge vegetaropskrifter. Jeg glæder mig allerede til at poste de lækre opskrifter og billeder her på bloggen, for begge var virkelig et hit. ... Jeg må bare have lidt tålmodighed til bladet udkommer d. 27. juni. Indtil da kan jeg anbefale dig at snuse lidt til magasinet. I det nyeste nummer er der b.la en rød linsesuppe samt en asiatisk ret med sweet potatoes - og så er der desuden mange lækre kage- og dessertopskrifter. Mums.

... jeg vender tilbage med billeder og opskrifter til juni - Glæd dig! / Nam Nam

Quorn Bolognese



"Svampeprotein er hovedingrediensen i alle Quorn produkter. Det er lavet af et medlem af svampefamilien ( som champignon og trøffel ) og er et højkvalitativt vegetarisk protein som har et naturlig lavt fedtindhold samt få kalorier. Det er rigt på kostfibre(vigtigt for fordøjelsessystemet) og har de essentiale aminosyrer som din krop behøver, uden kolesterol eller transfedtsyrer (www.quorn.dk)"

Jeg laver typisk pasta-sauce af finthakkede grøntsager (squash, champignon, gulerod, etc. og en god tomatsovs) - men skal det gå stærkt, og jeg oven i købet har lyst til en mere bolognese-lignende pastasauce, så er Quorn det perfekte alternativ. Jeg tør sågar vove at påstå at denne ret ville kunne snyde en ikke-vegetar.

Til denne Qourn-Bolognese har jeg brugt:


1 pose Quorn-fars (kan købes i Irma)
Olie
2 ds. flåede tomater
1 stort finthakket løg
2 fed finthakkede hvidløg
2 fintrevne gulerødder
En halv finthakket squash
1 finthakket rød-peber
salt & peber
En halv tsk. sukker
1 tsk oregano
1 tsk basilikum
OG .. så til tricket - tilsæt lige sovsen lidt ketchup. Dét rocker! :-)

Opvarm olie i en gryde og tilsæt løg, hvidløg. Lad det svitse lidt og tilsæt Quorn-farsen. Tilsæt evt. lidt mere olie, da farsen er lidt tør. Tilsæt alle grøntsagerne, de flåede tomater, krydderier - smag til og lad det simre ved lav varme i en times tid.

Enjoy! ... og hey - husk lige parmesanen :-)

... Hvis du er interesseret i Quorn, kan du læse mere om sortimentet på deres hjemmeside og desuden finde opskrifter med andre quornprodukter fra min blog her

Føds'Dags'Kag'




.. og den var bare god!

Den traditionelle lagkage blev pr. 5.5.11 (og bliver for al fremtid) erstattet med denne skønne marengslagkage. Så er det sagt!

Ideen er fra Sonja Bock & Tina Scheftelowitz bog Flere Suveræne Salater og brilliante buffeter (som desuden er fuld af mange skønne opskrifter) I bogen er opskriften oprindeligt med fyld af flødeskum og ribs, hvorimod denne opskrift er med flødeskum, hindbær og mørk chokolade.

Here it goes:

Marengslagkage med hindbær & mørk chokolade (ca. 8 portioner)

Bunde:
4 æggehvider
1 tsk eddike
250g sukker
100g mandler

skum:
En halv liter piskefløde
Optøede hindbær efter smag (det er lidt lækkert at bærene er lidt syrlige, hvorfor jeg optør frosne hindbær og ikke bruger friske)
Mørk chokolade efter smag

Sådan laver du marengsbundene:
Pisk æggehvider, eddike og sukker med en el-pisker i ca. 5 minutter, til massen er tyk og blank. Hak mandlerne groft og vend dem i massen. Beklæd en bageplade med bagepapir, tegn 2 cirkler med diameter på 20 cm (tegn evt efter en spisetallerken), vend papiret, drys det let med mel og fordel æggehviderne jævnt inden for cirklerne. Bag ved 150 grader i ca. 1 time til bundene er sprøde. Sluk derefter for ovnen med lad bundene stå i ovnen med lågen på klem, til de er kolde.

Så skal der laves skum:
Pisk fløden, tilsæt efterfølgende hakket chokolade og de optøede hindbær. Læg bundene sammen med bærskum i midten - og såååå er der serveret! Wu!

Så' der smoothies



Da min gamle blender brød sammen for et par uger siden, var situationen for alvor kritisk. Herhjemme blendes stort set alt frugt og grønt - med yoghurt, musli, gryn, nødder etc. - både morgen, om eftermiddagen og om aftenen. Jeg tør vove at påstå at vores blender for tiden er vores mest brugte køkkenredskab! Jeg gik derfor lidt i panik, da min kære SU ikke ligefrem tillod mig at købe en blender i sidste måned.
Men 'Længe leve' Kop & Kandegavekort (og tak mor og far!) Jeg havde nemlig helt glemt, at jeg fik det i julegave, og hvilken glæde, da jeg kom i tanke om det lille herlige plastikkort. Hurra for min nye OBH blender! Nu med lækre smoothies igen.

Denne smoothie ...
er lavet på friskpresset æblesaft, en håndfuld frossen ananas, tre kugler frossen spinat, et skvat citronsaft, 1 avokado, et æble og 2 spsk hørfrøolie.

... og så et lille tip ...Da jeg købte ind forleden var der tilbud på ananas, hvorfor jeg købte stort ind. Desuden var der ret billige honningmeloner. Da jeg kom hjem skar jeg ananas og melon ud i mindre stykker og frøs dem ned i mindre portioner - nu ligger der små poser klar i fryseren til den næste smoothie .. og den næste .. og den næste. Det' smart!

Helbak, Odelius & Lækre Kogebøger




Hvor er jeg heldig at have venner, der er seje til at købe fødselsdagsgaver. Af Martina, som desuden lige har startet denne kreative blog, fik jeg en fin prikket Helbak-krukke til min - indtil videre- lille bitte samling (samlingen talte før kun en smørkrukke) Jeg elsker den! Den passer perfekt til mit køkken og nu til groft salt. Desuden fik jeg den prangende krukke, som ses på billedet. Designeren er Lotta Odelius - og designet er bestemt ikke dyrt. Jeg fandt denne side, hvor de sælger hendes design til meget billige penge. Jeg er så meget igang med en Helbak-samling - og Frk. Odelia bliver også et hit i fremtiden! Desuden fik jeg to nye kogebøger; Raw Cake af Caroline Fibæk og min nye yndlings kogebog PLENTY af Yotam Ottolenghi - sidstnævnte en fantastisk kogebog fuld af lækre vegetaropskrifter. Jeg glæder mig allerede til at gå igang!

Hurtige! Grove 'Klat'-Boller






Det er det letteste i verden at lave disse boller. Det tager stort set kun en time - inkl. hævning og bagning! Alt du skal gøre er at blande alle ingredienserne, lade dejen hæve i 30 min, 'klatte' dejen ud med en ske, bage dem i 20 minutter - og voila!

Hvad du skal bruge er:
50g gær
En halv tsk. salt
3,5 dl. vand
1 dl. solsikkeolie
1 dl. solsikkekerner
1 dl. hørfrø
1 dl. sesamfrø
1 dl. havregryn
2,5 dl. hvedemel
2,5 dl. groft rugmel

Nu skal du blot...
... blande lunkent vand, gær og salt sammen til gæret er opløst i vandet. Tilsætte de restende ingredienser og røre godt i dejen. Derefter skal dejen hæve tildækket et lunt sted i 30 minutter. Og ja - dejen skal have en våd konsistens, så tvivl ikke! Efterfølgende klattes dejen ud med en spiseske på en bageplade med bagepair. Efter du har fordelt din dej skal bollerne i ovnen ved 200 grader i ca. 20 min.

Vi spiste bollerne til frokost med hjemmelavet tomatpesto, romainesalat, avokado, tomat, rødløg og frisk mozzarella og i morgen tidlig skal de nydes med en god øko-smør og en kop kaffe. Mm! Det er slet ikke tosset med hjemmebag.

- jeg vil lige tilføje, at bollerne ikke var helt så spændende dagen efter - måske på grund af den korte hævningstid? Næste gang jeg laver denne opskrift overvejer jeg at halvere gæren (50g er alligevel en hel del!) og derimod lade dejen hæve længere. Min erfaring fortæller mig efterhånen at boller på 'længere hævning og mindre gær' holder sig luftigere og lækre i længere tid.

Langtidshævede Klatboller m. kun 5g gær





Efter det er gået op for mig, at det er muligt at bage boller på 'klat-manér, er en helt ny interesse for bagning opstået - jeg har aldrig haft den store interesse for dej mellem fingrene, så jeg er ovenud begejstret for at kunne bage uden at røre dejen. Det er et hit. Jeg forsøgte mig første gang med en opskrift på grove klatboller som er en rigtig god opskrift og desuden kun tager en time inkl. hævning og bagning. Dog tænker jeg, at der er lidt for meget gær i, hvorfor jeg næste gang vil halvere gæren og lade dejen hæve dobbelt tid. Min veninde - og meget kreative blogger - og som desuden har helt styr på bagning generelt - gav mig en ny opskrift på 'klat-boller' (kalder jeg fremover de boller, der blot skal klattes med en ske på et stykke bagepapir) - langtidshævede klatboller. De tager godt nok en del længere tid idet de skal hæve i 8 timer, men der er derimod kun 5g gær i (modsat de grove klatboller, hvor der er 50g i!) 5 g gær - do you believe it? Min dej blev sat i køleskabet i 8 timer og den voksede i hvert fald til dobbelt størrelse. Den blev så fin så fin.

Her følger hendes opskrift: opskriften er oprindeligt kun på hvedemel, men jeg reviderede til en grovere version - min opskrift finder du i parentesen.

Langtidshævede 'klat-boller': (ca. 15 stk)

7 dl. kold vand
5g gær
2 dl. yoghurt
1 spsk salt
1 spsk honning
ca. 1 kg hvedemel (jeg brugte 500g hvedemel og 500g rugmel - desuden en lille håndfuld hørfrø & en lille håndfuld solsikkekerner - skær evt. lidt ned på mel i forhold til de frø og kerner du tilsætter)

.. og sådan gør du:
Udrør gæren i lidt af vandet. Bland resten af vandet, honning, salt, og yoghurt i en stor skål og rør det sammen. Tilsæt derefter gærblandingen og rør det sammen med en grydeske. Tilsæt efterfølgende melet lidt ad gangen (og evt. frø og / ell. kerner)
Dejen skal have konsistens som en tyk grød. Sæt derefter dejen i køleskabet tildækket af et viskestykke og lad den hæve i ca. 8 timer. Med en våd ske klattes dejen ud på et bageplade og bages i ca. 15-20 min. ved 225 grader.

Juhuu for klat-boller!

Pasta Pesto I En Fart




I torsdags skulle det gå stærkt, så aftensmaden blev en 'hvad-der-er-i-køleskabet-at-gøre-godt-med-pasta-ret' - og det blev til en god klassisk én af slagsen:
Pasta med hjemmelavet rød pesto (en god pesto er et must!), cherry tomater i både, frisk mozzarella i mindre stykker, persille og parmesan på toppen - og så lige en af de langtidshævede boller.

Let & Lækkert.

Knæk Knæk KnækBrød





Her kommer opskriften på det lækreste (og letteste) knækbrød:

Du skal bruge:
1 dl havregryn
1 dl sesamfrø
1 dl hørfrø
1 dl solsikkekerner
1 dl græskarkerner
3 1⁄2 dl hvedemel
2 dl vand
1 1/4 dl olie
1 tsk. bagepulver
2 1/2 tsk. salt

... og sådan gør du:
Rør havregryn, sesamfrø, hørfrø, solsikkekerner, græskarkerner, hvedemel, bagepulver og salt sammen. Tilsæt vand og olie, og rør ud til en jævn dej, der deles i to lige store portioner. Rul dem ud imellem to stykker bagepapir og læg dem på en bageplade. Fjern det øvereste lag bagepapir og skær dejen i firkanter med en pizzakniv eller en anden skarp kniv. Bag knækbrødene i 15-20 min. ved 200º til de er gyldenbrune.

- Var det ikke let?

Spis knækbrødene med lækkert pålæg, men de smager også dejligt som en snack - helt uden pålæg. Velbekommen!