fredag den 14. oktober 2011

Et Stk Smuk Sachertærte



Jeg har i lang tid tænkt på at forsøge mig med den ægte kageklassiker, Sachertærten - og hvilken bedre anledning, da månedens Mad!-Magasin præsenterede mig for en lækker opskrift af slagsen.

Sachertærten er en østrigsk specialitet, som er kendt i hele Europa. I virkeligheden er det en ret simpel chokoladekage, som er gjort ekstra lækker med abrikosmarmelade og blankt chokoladeovertræk. Mums filibaba!

Og her er så opskriften på dette chokolade-vidunder:

Tid: ca. 50 min. Bagetid: 30-40 min. Hviletid 1 time - 8-10 personer

Chokoladekage:
100g mørk chokolade, hakket
100g smør
korn fra en vaniljestang
5 æg
125g sukker
100g hvedemel
en springform (ca. 22 cm i diameter)
ca. 3 dl. abrikosmarmelade

Chokoladeglasur:
50g smør
2 spsk piskefløde
3 spsk flormelis
150g mørk finthakket chokolade

Og så skal du igang..
1. Start med at lave pynt til kagen. Skrap med en skarp kniv på bagsiden af en chokoladeplade, dermed vil du få fine chokoladeflager, du kan pynte din chokoladedrøm med.

2. Kagedej:Smelt nu den hakkede chokolade i en vandbad med smør og vanilje i en skål. Del æggene i hvider og blommer. Tag chokoladen fra vandbadet, og rør æggeblommerne i chokoladen.

3.Pisk nu hviderne skummende med en el-pisker. Tilsæt sukker lidt af gangen, og pisk hviderne meget stive. Pisk forsigt en fjerdedel af hviderne i chokoladecremen, med et almindeligt piskeris (ikke el-pisker) Tilsæt endnu en fjerdedel af hviderne og pisk dem forsigtigt i. Vend forsigtigt de sidste hvider i vhokolademassen med en dejskraber. Sigt mel i dejen og hæld den efterfølgende i en smurt springform.

4.Bag nu kagen i ovnen ved 180 grader i 30-40 minutter. Tjek med en strikkepind eller lign. at den er gennembagt. Lad den køle af i formen. Løsn kagen i siderne, tag den forsigtigt ud af formen og vend den med bunden opad. Skær dernæst kagen over med en brødkniv. Smør abrikosmarmelade på den underste bund og læg toppen ovenpå.

5. Chokoladeglasur: Smelt smør sammen med fløde og flotmelis over et vandbad. Tilsæt finthakket chokolade og rør godt. Læg en bagerist omvendt, så rillerne rører bordpladen. Læg bagepapir under. Læg kagen på risten. Kom glasur på toppen af kagen og glat det ud med en palet, så den glider ned ad siderne. Glat nu glasuren på siderne og pynt til slut med dine chokoladeflager. Lad glasuren stivne i ca. en time, før du forsigtigt flytter kagen over på et kagefad. Server med letpisket flødeskum.

... Abrikosmarmelade er virkelig lækkert i kagen, men er man en chokoladegris og knap så glad for abrikos, - ja, så kan man jo forsøge sig med chokolademousse i stedet :-)



onsdag den 14. september 2011

SensommerHøst


Se lige disse smukke billeder af sensommerens sidste lækkerier. Billederne sendte min veninde mig i går eftermiddags efter at have været på rov i hendes bedsteforældres have. Hvor heldig er hun lige? Mums for et grønt paradis!







søndag den 14. august 2011

NamNam For En GIVEAWAY! / VINDER FUNDET!


VINDEREN ER FUNDET! WOOP WOOP!

PÅ GOD GAMMELDAGS MANER BLEV ALLE NAVNE SKREVET PÅ ET STYKKE PAPIR, OG LAGT UD PÅ BORDET. MIN KÆRESTE FIK ÆREN AF AT TRÆKKE VINDEREN, SOM BLEV:

ELSEBETH MALM CHRISTOPHERSEN

TILLYKKE MED DIN NYE KOGEBOG ELSEBETH. JEG SENDER DIG EN MAIL MED DET SAMME! OG TIL ALLE JER ANDRE; SEJT AT I DELTOG. OG MANGE TUSINDE TAK FOR ALLE JERES SØDE ORD. DET GLÆDER MIG VIRKELIG AT SÅ MANGE HAR LYST TIL AT FØLGE NAMNAM.

// NAMNAM ...

Såå' er det altså tid til en lille GIVEAWAY for at sige tak til mine faste læsere.

Giveaway'en er vegetarkogebogen Vegetariske Retter. En kogebog spækket med lækre grønne opskrifter - Gå b.la på opdagelse og find inspiration under nogle af bogens mange hovedkapitler: Svampe og løgfamilien, Kål og bladgrønt, Nødder, frø og tørrede bælgfrugter mm. Desuden indeholder bogen en informationsrig indledning, som introducerer læseren for 'det at være vegetar', information om 'en velafbalanceret kost', fra hvilke fødevarer man finder de essentielle vitaminer og mineraler mm.

For at sige tak til mine faste læsere gælder det, at kun faste læsere kan deltage.

Så; det eneste, du skal gøre, er altså at smide en kommentar under dette indlæg - husk din e-mail adresse.

Vinderen offentliggøres d. 30. august

Haps og glade tanker fra NamNam



Rawkage #2 Hindbær & Blåbær






Her kommer så min seneste og 2. rawkage. Igen ud fra Caroline Fibæks bog Rawcake, der virkelig har inspireret mig til at lave endnu flere magiske og sunde kager. Det her rawkage-ræs vokser virkelig på mig. Jeg smæsker kager i mig uden dårlig samvittighed. Dét er altså et hit! Eneste minus er, at det kan være liidt dyrt at begive sig ud i universet. Men er man først begyndt og har man fået indkøbt de langtidsholdbare basisingredienser (b.la lecithingranulat, kokosolie og HUSK - forklaring følger nederst i indlægget), så er man altså godt i gang og skal stort set kun stå for frugt og nødder.

Denne kage er med inspiration fra kagen Blåbærdrøm, der er at finde i Rawcake af Caroline Fibæk.

Kagen smagte dejligt, men både jeg og min kæreste var enige om, at den ikke slår mit første rawkage-forsøg som altså virkelig var et hit. Denne er knap så frisk og en smule mere bastand end den første.

Til din kagebund skal du bruge:

2 dl. paranødder (jeg brugte 2 dl. blandede mandler, paranødder, hasselnød og valnød)
1 dl. dadler, udstende
2. spsk kokosolie
1 tsk vanillepulver (undlod jeg, da jeg synes bunden er fint sødet fra dadlerne)

Blend dadler med kokosolie til en dadelmasse i en foodprocesser. Blend efterfølgende nødderne i en foodprocesser og bland det sammen med dadelmassen. Fordel i en springform (med bunden dækket af bagepapir) - jeg har, i mangel på en springform, brugt en brødform tildækket med madlavningsfilm. Stil den nu køligt, mens du laver din blåbær- og hindbærcreme.

Så skal der laves blåbær- og hindbærcreme:

6 dl. usaltede cashewnødder (udblødt i vand i 2 timer)
1 dl. mandelmælk (kan erstattes af vand og lidt ekstra lecitinggranulat)
4 spsk kokosolie
1 spsk kakaosmør
o,5 dl. agavesirup eller rå honning
1 tsk vanillepulver
2 spsk lecitingranulat
2 tsk HUSK psylliumfrøskaller
Frosne bær - ca. 1 dl evt. lidt ekstra

Blend cashewnødder med mandelmælk og tilsæt kokosolie, kakaosmør, agavesirup, vanillepulver, lecitingranulat, og fintmalede HUSK psylliumfrøskaller. Hvis du kun vil lave een slags frugtcreme, kan du nu blande de frosne bær i cremen og blende det hele. Hvis du - som jeg har gjort det - ønsker to frugtcremer, deler du cremen op i to, tilsætter ca. 0,5 dl. frossen frugt i hver sin del. I denne udgavehar jeg lavet kagen med et lag blåbærcreme og et lag hindbærcreme. Cremen fordeles på bunden og sættes i fryseren i ca. 1 time. Hvis du har brugt en springform, kan siderne nu fjernes, og din kage er klar. Hvis du har lavet den i en brødform kan du nu løsne og løfte filmen og din kage er klar! Vupti.

OG .. så en lille forklaring på nogle af de ingredienser, som det kræves, for at kunne begive sig ud i rawkagernes univers - forklaringerne er fra Caroline Fibæks Rawcake.

HUSK psylliumfrøskaller: fungerer som en bindemiddel. Skallerne har en stor absorberingsevne og tilfører samtidig kagerne fibre. Har du puttet for meget væde i en opskrift, kan lidt HUSK ofte redde kagen.

Kokosolie: Kokosolie har fast form ved stuetemperatur og bruges derfor b.la til at holde kagernes form. Kokosolie indeholder en antibakteriel fedtsyre, kaldet laurinsyre, der er kendt for sin svampedræbende og antibakterielle virkning. Den har desuden vist sig at være med til at forøge forbrændingen for desuden at formindske risikoen for hjertekarsygdomme.

Lecitingranulat:har en dejlig flødeagtig smag, som gør det muligt at lave 'flødekager'. Lecitingranulat er egentlig et kosttilskud, der er med til at styrke hukommelsen. Lecitingranulat udvindes fra sojabønner eller solsikkekerner.

Pep Din Smoothie



Nu skulle det være - et lille indlæg om de fortræffeligheder, som du kan pimpe din smoothie op med. Når det kommer til smoothies-ingredienser, er listen lang. Kun fantasien sætter grænser for din smoothie. Her følger et lille udsnit af de sager, jeg tilsætter mine smoothies


Gojibær indeholder hele 8 aminosyrer og over 500 gange mere C-vitamin end appelsiner - så de kan med snilde kaldes super-food. Gojibær smager skønt i sig selv - som en blanding mellem rosin og tranebær - men er ligeledes et godt alternativ at blende med i din smoothie. Hvis din blender ikke kan klare bærene, er de også at finde i en pulveriseret udgave, som du kan købe i din helsekostforretning.


Når jeg kommer forbi min helsebutik, ryger der altid en kokosvand i kurven. De er lidt dyre, men enormt smagfulde foruden at være den rene sundhed for din krop. Kokosvand er 100% rå og uforarbejdet vand fra økologiske, grønne kokosnødder. Den er isotonisk, dvs. at det har samme kemiske profil som vores blod - nemlig en blanding af sukker, mineraler, aminosyrer, vitaminer, hormoner og andre substanser nødvendige for vækst og udvikling. Idet kokosvand indeholder et stort indhold af mineralerne calcium, magnesium, kalium og sodium, er det med til at revitalisere og rehydrere cellerne efter f.eks fysisk aktivitet. Kokosvand er desuden rig på C-vitamin og aminosyrer - et godt alternativ til juice / mælk eller youghurt i sin smoothie.


'Mavens ven' lyder det på forsiden af posen med Skallin - og det er lige hvad Skallin er. Disse blødgørende plantefibre holder din mave i stik. Skallin normaliserer skånsomt og effektivt de fleste almindeligt forekommende maveforstyrrelser som forstoppelse, træg mave og for meget mavesyre. Desuden er har man for mulig bevist at Skallin er med til at sænke kolestoroltallet i blodet (kilde: Helsenyt) Jeg bruger ca. 1 tsk Skallin (eller HUSK Psyllium-frøskaller) - specielt i mine morgensmoothies - både for at forøge indholdet af fibre i min kost og samtidig for at få en større mæthedsfornemmelse end en ren frugt- eller grøntsagssmoothie.


Så er der hørfrøolien. Hørfrøolie er rig på omega-3 fedtsyre - endda omkring de 60%. Fedtsyren er vigtig, da det er en af de fedtsyre, mennesket ikke selv er i stand til at danne. Derfor er hørfrøolie et godt alternativ til fiskeolie og fiskeoliekapsler. Jeg bruger ca. 1 - 2 spsk til to store smoothies. Hørfrøolie kan du købe i Helsekostbutikker. Når du bruger olie i din smoothie skal du huske først at tilsætte den til allersidst og blot lade den køre kort med i blenderen - eller tilsætte den til sidst og røre den ud med en ske. Mange af de fine og flerumættede olier bliver nemlig slået i stykker af en tur i blenderen


Lecitingranulat udvindes fra solsikkekerner eller soyabønner. Jeg købte det oprindeligt, da de indgår i mange rawkage-opskrifter, men jeg har for nylig bemærket, at det fungerer fint i smoothies. Lecitingranulat indeholder fosfolipider, som b.la. indgår som en vigtig byggesten i alle cellemembraner i alle kroppens celler. Desuden lyder det, at lecitingranulat skulle være med til at styrke hukommelsen - og det er jo ikke helt tosset! I en smoothie (og i raw-kager) giver lecitingranulat en lækker flødeagtig konsistens. Lecitingranulat finder du i din helsekostbutik.

Foruden ovenstående sager, er der mange muligheder, når du skal lave en smoothie. De traditionelle versioner laves på juice og / eller youghurt samt frugt og / eller grøntsager. Det er også en mulighed at tilsætte proteinpulver i din smoothie. Det gør at din smoothie mætter mere og længere. Specielt en god ide til morgenmads-smoothies, da de færreste kan holde sig mætte kun på frugtsmoothies. Et andet tip er at tilsætte krydderurter; myntheblade, basilkum etc. , men også krydderier (vanille, kanel, kardemomme etc.) og så er der desuden et hav af lækre sager på pulverform, som kan fungere som smagsforstærkere (evt. lakridspulver) og andre med super-food-egenskaber (her i blandt hybenpulver, som er rig på c-vitaminer eller evt. byggræspulver , som er rig på vitaminer og mineraler.)

Det er bare at komme igang - kun fantasien sætter grænser!

NamNam For En GIVEAWAY!


Såå' er det altså tid til en lille GIVEAWAY for at sige tak til mine faste læsere.

Giveaway'en er vegetarkogebogen Vegetariske Retter. En kogebog spækket med lækre grønne opskrifter - Gå b.la på opdagelse og find inspiration under nogle af bogens mange hovedkapitler: Svampe og løgfamilien, Kål og bladgrønt, Nødder, frø og tørrede bælgfrugter mm. Desuden indeholder bogen en informationsrig indledning, som introducerer læseren for 'det at være vegetar', information om 'en velafbalanceret kost', fra hvilke fødevarer man finder de essentielle vitaminer og mineraler mm.

For at sige tak til mine faste læsere gælder det, at kun faste læsere kan deltage.

Så; det eneste, du skal gøre, er altså at smide en kommentar under dette indlæg - husk din e-mail adresse.

Vinderen offentliggøres d. 30. august

Haps og glade tanker fra NamNam



torsdag den 14. juli 2011

RawKage #1 Hindbær & Blåbær





Ta-daa... Her er den så; min aller første rawkage (og efter min kæreste nu har smovset tre stykker i sig på under en halv time, tør jeg godt konstatere, at den er et hit)
Jeg er inspireret af Caroline Fibæks bog Rawcake som er fuld af sunde lækre sager. Desuden indeholder den en oversigt over de ingredienser, som er et must i en raw-kagebagers køkken - og det gør jo det hele lidt mere overskueligt, hvis man er ny i faget.

Denne kage er lavet på en mandel-valnøddebund. Efterfølgende et lag blåbærcreme efterfulgt af et lag hindbærcreme. Kagen er sammensat ud fra to opskrifter i Caroline Fibæks bog; en bund fra een kageopskrift, Skovbærcreme-Kage, samt toppingopskriften fra kagen Pink Pie

Kagen var meget let at lave og blev, ved stor hjælp fra min stavblender (som desuden er et must!) lavet på ca. tre kvarter - og efterfølgende sat i fryseren til afkøling.

Kagebunden lyder:
1,5 dl. pekannødder (jeg brugte mandler)
1,5 dl. valnødder
1 dl. udstenede dadler
1 spsk. kokosolie

Og sådan laver du din kagebund:
Mal nødderne med en stavblender, i en blender eller i en kværn. Blend dadler og kokosolie til en dadelmasse og rør nødderne i. Fordel derefter bunden i en springform foret medbagepapir og stil den i køleskabet, mens du laver frugtcremen/moussen.

Og så skal der lavet creme: - du kan vælge at lave een frugtcreme, eller lave to, som jeg gjorde. Det ser rigtig fint ud, når kagen skæres i stykker og smager skønt med den frugt, du bedst kan li'.

Blåbærcreme:
2 store modne banener
1 tsk vanillepulver
2 spsk lecithin-granulat (fåes i din helsekostbutik)
200g frosne blåbær
2 spsk kokosolie

Hindbærcreme:
2 store modne banener
1 tsk vanillepulver
2 spsk lecitingranulat (fåes i din helsekostbutik)
200g frosne blåbær
2 spsk kokosolie

Jeg dækkede først bunden med blåbærcreme, lagde efterfølgende kagen i fryseren, mens jeg lavede hindbærcremen og da blåbærcremen var blevet godt kold og stiv, lagde jeg et lag hindbærcreme over og satte efterfølgende kagen i frysen i en lille times tid. Inden servering lod jeg kagen stå i ca. 20 minutter.

Hvis du ikke allerede er en raw-kagebager, skal du altså prøve - og denne her er altså en lækkerlaps af slagsen. NamNam!

RawKage M. Hindbær & Blåbær





Ta-daa... Her er den så; min aller første rawkage (og efter min kæreste nu har smovset tre stykker i sig på under en halv time, tør jeg godt konstatere, at den er et hit)
Jeg er inspireret af Caroline Fibæks bog Rawkager som er fuld af sunde lækre sager. Desuden indeholder den en oversigt over de ingredienser, som er et must i en raw-kagebagers køkken - og det gør jo det hele lidt mere overskueligt, hvis man er ny i faget.

Denne kage er lavet på en mandel-valnøddebund. Efterfølgende et lag blåbærcreme efterfulgt af et lag hindbærcreme. Kagen er sammensat ud fra to opskrifter i Caroline Fibæks bog; en bund fra een kageopskrift, Skovbærcreme-Kage, samt toppingopskriften fra kagen Pink Pie

Kagen var meget let at lave og blev, ved stor hjælp fra min stavblender (som desuden er et must!) lavet på ca. tre kvarter - og efterfølgende sat i fryseren til afkøling.

Kagebunden lyder:
1,5 dl. pekannødder (jeg brugte mandler)
1,5 dl. valnødder
1 dl. udstenede dadler
1 spsk. kokosolie

Og sådan laver du din kagebund:
Mal nødderne med en stavblender, i en blender eller i en kværn. Blend dadler og kokosolie til en dadelmasse og rør nødderne i. Fordel derefter bunden i en springform foret medbagepapir og stil den i køleskabet, mens du laver frugtcremen/moussen.

Og så skal der lavet creme: - du kan vælge at lave een frugtcreme, eller lave to, som jeg gjorde. Det ser rigtig fint ud, når kagen skæres i stykker og smager skønt med den frugt, du bedst kan li'.

Blåbærcreme:
2 store modne banener
1 tsk vanillepulver
2 spsk lecithin-granulat (fåes i din helsekostbutik)
200g frosne blåbær
2 spsk kokosolie

Hindbærcreme:
2 store modne banener
1 tsk vanillepulver
2 spsk lecitingranulat (fåes i din helsekostbutik)
200g frosne blåbær
2 spsk kokosolie

Jeg dækkede først bunden med blåbærcreme, lagde efterfølgende kagen i fryseren, mens jeg lavede hindbærcremen og da blåbærcremen var blevet godt kold og stiv, lagde jeg et lag hindbærcreme over og satte efterfølgende kagen i frysen i en lille times tid. Inden servering lod jeg kagen stå i ca. 20 minutter.

Hvis du ikke allerede er en raw-kagebager, skal du altså prøve - og denne her er altså en lækkerlaps af slagsen. NamNam!

tirsdag den 14. juni 2011

Biks Mig En Biksemad



Jeg er ikke bleg for at tilstå, at jeg faktisk er stor tilhænger af Nutanas biksemad (den fåes på frost i Irma til kun 29,-) Den har bare lige den der ret så lækre smag af biksemad, som kun biksemad kan ha'. Hvorom alting er (det ord bliver i øvrigt brugt alt for lidt - hvilket min kæreste lige mindede mig om forleden!) er der nu heller intet som en hjemmelavet biksemad - med alt godt fra køleskabet, toppet med et spejlæg - helst stegt på begge sider, hvis du spørger mig - og selvfølgelig med hakkede rødbeder. Mums! Biksemad kan snildt bestå af kun kartofler og grøntsager, men denne udgave er tilsat vegetarsnitzel fra Hälsons Kok - der var lige et par stykker tilbage i min fryser :-)

Biksemaden blev lavet på gefühlen, som det er biksemadens natur!

Den bestod af ...
Kogte kartofler - afkølet og skåret i tern.
Rødløg skåret i både
Rød & grøn peberfrugt i grove stykker
1 fed hviløg i mindre tern
Vegetarsnitzel i tern fra Hälsons Kok
En knivspids røget paprika
En smule soya
Salt & peber
smør til stegning (og ja; smør! - drop olien. Det er jo biksemad!)

Top med et spejlæg & rødbeder - og husk lige HP-Sauce og / eller ketchup! Bon Appetite!

Sød Svigerinde & Lækre Kanelsnegle


Min svigerinde er den fineste af slagsen. I dag fik jeg en lækker lækker kurv med skønne øko-varer. Det bundede egentlig i, at hun den seneste tid, begejstret har berettet om, at ølandshvede er det nye 'sort' inden for bagning, og at en gård i Jylland sælger ud af den fineste af slagsen. I dag kom kurven med ølandshvede og til min overraskelse mange andre lækre sager. Hun er nu sød.
Lækre sager fra den søde svigerinde
Og så skal der bages kanelsnegle på ølandshvede!
Dejen hæver i ca. 45 minutter
Dejen rulles ud og beklædes med kanelsmør
... skæres i tilpas stykker
Sættes på bageplade og efterhæver i 30 min.
.. og voila. Lækre kanelsnegle!

Til disse lækre kanelsnegle, skal du bruge:

Til dejen..
2 dl mælk
40 g gær
100 g blødt smør
2 æg
½ tsk stødt kardemomme
2 spsk sukker
½ tsk groft salt
9 dl hvedemel (gerne ølandshvede)

Og til fyldet..
150 g blødt smør
1 dl sukker (ca. 85 g)
2 spsk stødt kanel

Og sådan får du frembragt de kære vidundere ...
Dej: Lun mælken i en lille tykbundet gryde - mælken skal være lillefingervarm. Hæld mælken i en skål og rør gæren ud heri. Tilsæt de øvrige ingredienser (hold lidt mel tilbage). Slå dejen godt sammen med en grydeske. Dæk skålen med fx et låg og stil dejen til hævning et lunt sted i ½ time.
Fyld: Rør smør, sukker og kanel godt sammen.
Tag dejen ud på et meldrysset bord og ælt den godt igennem. Tilsæt evt. resten af melet. Del dejen i 2 dele. Rul hver del til en firkantet plade på ca. 25 x 40 cm - med en kagerulle. Fordel fyldet på de 2 dejplader. Rul dem fra den lange side til roulader, og skær hver roulade i 15 stykker. Læg sneglene på plader med bagepapir - bøj den yderste dejende ind under sneglen. Lad sneglene efterhæve tildækket i ½ time. Pensl med æg og bag dem midt i ovnen.

Haps og velbekommen!

Fyldt Aubergine & Linsesalat m. Mango



Det er med at fylde, hvad der fyldes kan; peberfrugt, squash, aubergine, bagekartofler.. Lav fyld af linser, kartofler, bønner, grøntager - hvad du nu kunne tænke dig. Kun fantasien sætter grænser! Denne aubergine er fyldt med grovpasta, kødet fra auberginen, en god tomatsovs og med parmesan på toppen. Jeg kom egentlig i tanke om pastafyldet, idet vi fik en lignende ret serveret hos et vennepar - og det var virkelig lækkert. Til den lidt tunge aubergine, synes jeg det er det lækkert med en frisk salat. Denne er på grønne linser, mango, sukkerærter samt ruccola. Det er en god måde at få sine proteiner på; ved at tilsætter linser eller bønner i sin salat. Det både mætter og smager skønt! Haps.

Her følger min opskrift på de fyldte auberginer: (4 prs.) - opskriften er oprindeligt fra Vegetariske retter - følgende er en revideret udgave:

225g grov pasta (korte pastatyper - men vælg selv hvilken)
2 spsk olivenolie
2 auberginer
1 sort hakket løg
2 fed hakket hvidløg
1 dåse hakkede tomater
2 tsk tørret oregano
1 tsk tørret basilikum
evt. en knivspids røget paprika
ca. en halv dl. youghurt
50g frisk mozerella
25g parmesam, friskrevet
5 spsk rasp
Salt & peber

.. og sådan gør du:

Forvarm ovnen til 200 grader. Kog pastaen i letsaltet vand. Flæk auberginen og grav indholdet ud (evt ved at skære tern i auberginen og efterfølgende fjerne det med en ske) Pensl indersiden af auberginen med olivenolie. Hak kødet og sæt det til side. Varm resten af olien op i en gryde, svits løg og hvidløg med svag varme. Tilsæt auberginekødet og svits videre i ca. 5 minutter. Tilsæt tomater, youhurt og krydderier og lad det småkoge i ca. 10 minutter. Rør efterfølgende pastaen i. Læg auberginerne i et ildfast fad. Læg pastafyldet i, mozzarellaen i skiver ovenpå. Bland parmesan og rasp sammen og drys det ovenpå. Bag auberginerne i den forvarmede ovn i ca. 25 minutter til raspen er gyldenbrun. Mums!

Og linsesalaten...
Grønne linser
Frisk moden mango
Sukkerærter
Ruccola
og dressingen af ...
Olivenolie
Citron
Salt
Peber

Haps og velbekommen!

Pizza M. Grillet Grønt & Gedeost



Jeg er i Mad!'s læserpanel i blad nr. 06, juni 2011 og har i denne anledning haft fornøjelsen af at teste to lækre vegetaropskrifter. Jeg afprøvede opskrifterne for ca. 2 måneder siden og har derfor glædet mig til at dele dem med jer, da de begge er meget simple, lette at lave og desuden meget velsmagende. Det glæder mig desuden at magasinet Mad! - på trods af ikke at være et vegetar-magasin - stort set hver måned har op til flere lækre grønne opskrifter at byde på. Mums!

Her følger den ene af de to opskrifter ...

Pizza M. Grillede Grønt & Gedeost

Til din pizzadej skal du bruge:
25 g gær
1,5 dl. lunkent vand
1 tsk salt
0,5 tsk sukker
2 spsk olivenolie
100g groft hvedemel
ca. 125g fint hvedemel

Til dit fyld skal du bruge:
1 squash
2 røde peberfrugter
olie til pensling
salt
100g blød gedeost

Tilbehøret er:
100g rucola
lidt æbleeddike
lidt olivenolie
salt
friskrevet parmesanost

Start med pizzadejen... Først rører du gøren ud i vandet og tilsætter salt, sukker, olie og de to slags mel. Derefter ælter du dejen smidig og lader den hæve tildækket i en halv time.

Mens dejen hæver kan du... skære squash i skiver og skære peberfrugt i både. Efterfølgende pensle grøntsagerne med olie og grille dem på en varm grillpande et par minutter. Krydr med salt.

Når pizzadejen har hævet... skal du dele den i to stykker. Rul den ud med en kagerulle på et meldrysset bord, så du får to tynde pizzabunde. Læg dem på hver sit stykke bagepapir. Tænd ovnen på 230g. Sæt to bageplader i ovnen for at varme dem op.

Top pizzabundene... med smuldret gedeost og grillede grøntsager. Træk bagepapiret med pizzaerne over på de varme bageplader og bag dem i ovnen en af gangen i 10-15 minutter til de er sprøde.

Skyl nu rucolaen...og vend den med æbleeddike, olivenolie og salt. Top de varme pizzaer med rucolasalaten og revet parmesan. Server straks.

Velbekommen!

Spaghetti m. Spinat & Mascarpone




Jeg er i Mad!'s læserpanel i blad nr. 06, juni 2011 og har i denne anledning haft fornøjelsen af at teste to lækre vegetaropskrifter. Jeg afprøvede opskrifterne for ca. 2 måneder siden og har derfor glædet mig til at dele dem med jer, da de begge er meget simple, meget lidt tidskrævende og desuden meget velsmagende. Det glæder mig desuden at magasinet Mad! - på trods af ikke at være et vegetar-magasin - stort set hver måned har op til flere lækre vegetaropskrifter!

Spaghetti med spinat & mascarpone:

Med kun 7 ingredienser kan du lave denne lækre pastaret - alt du skal bruge er:

200g spaghetti
2 fed hvidløg
300g frisk babyspinat
100g mascarpone
saft fra en halv citron
50g rucola
50g semitørrede tomater

Og sådan gør du:
1. Kog spaghettien lige akkurat mør i rigeligt letsaltet vand. Hæld efterfølgende vandet fra.
2. Pil hvidløgsfeddene, skær dem i meget tynde skiver og steg dem let i olie i en dyb pande.
3 Skyl spinaten grundigt og tør den i et rent viskestykke. Kom spinat, mascarpone og den kogte afdryppede spaghetti på panden og steg det hele let til spinaten falder sammen. Smag til med citronsaft, salt og peber.
4. Du kan nu vælge at toppe retten med frisk rucola og semidried tomater - som de anbefaler i Mad! - Jeg vendte den friske rucola samt de semi-dried tomater i pastaretten inden den blev serveret.

Voila!

Du kan læse mere om den anden opskrift fra Mad! som jeg testede her

lørdag den 14. maj 2011

Veggie-Pizza På Magstræde 16


No. 4: Tomat, bøffelmozzarella, kartofler, rosmarin, portobello, pesto og rucola

No. 1: Tomat, bøffelmozzarella og frisk basilikum

Fredagspizza i Magstræde 16


Jeg er i Mad!'s læserpanel - juni 2011


Magasinet Mad! er ikke et 'no-go' for vegetarer - tvært i mod. Faktisk er der ofte mange lækre vegetariske retter i deres magasin og på deres hjemmeside. Min veninde, der abonnerer på bladet, inviterede f.eks på lækker broccolisuppe og en gedeost-kartoffel-tortillas - begge opskrifter fra Mad! I juni-magasinet er jeg i Mad!'s læserpanel, hvor jeg her giver en kort tilbagemelding på to opskrifter jeg har testet, inden de kommer i bladet - begge vegetaropskrifter. Jeg glæder mig allerede til at poste de lækre opskrifter og billeder her på bloggen, for begge var virkelig et hit. ... Jeg må bare have lidt tålmodighed til bladet udkommer d. 27. juni. Indtil da kan jeg anbefale dig at snuse lidt til magasinet. I det nyeste nummer er der b.la en rød linsesuppe samt en asiatisk ret med sweet potatoes - og så er der desuden mange lækre kage- og dessertopskrifter. Mums.

... jeg vender tilbage med billeder og opskrifter til juni - Glæd dig! / Nam Nam

Quorn Bolognese



"Svampeprotein er hovedingrediensen i alle Quorn produkter. Det er lavet af et medlem af svampefamilien ( som champignon og trøffel ) og er et højkvalitativt vegetarisk protein som har et naturlig lavt fedtindhold samt få kalorier. Det er rigt på kostfibre(vigtigt for fordøjelsessystemet) og har de essentiale aminosyrer som din krop behøver, uden kolesterol eller transfedtsyrer (www.quorn.dk)"

Jeg laver typisk pasta-sauce af finthakkede grøntsager (squash, champignon, gulerod, etc. og en god tomatsovs) - men skal det gå stærkt, og jeg oven i købet har lyst til en mere bolognese-lignende pastasauce, så er Quorn det perfekte alternativ. Jeg tør sågar vove at påstå at denne ret ville kunne snyde en ikke-vegetar.

Til denne Qourn-Bolognese har jeg brugt:


1 pose Quorn-fars (kan købes i Irma)
Olie
2 ds. flåede tomater
1 stort finthakket løg
2 fed finthakkede hvidløg
2 fintrevne gulerødder
En halv finthakket squash
1 finthakket rød-peber
salt & peber
En halv tsk. sukker
1 tsk oregano
1 tsk basilikum
OG .. så til tricket - tilsæt lige sovsen lidt ketchup. Dét rocker! :-)

Opvarm olie i en gryde og tilsæt løg, hvidløg. Lad det svitse lidt og tilsæt Quorn-farsen. Tilsæt evt. lidt mere olie, da farsen er lidt tør. Tilsæt alle grøntsagerne, de flåede tomater, krydderier - smag til og lad det simre ved lav varme i en times tid.

Enjoy! ... og hey - husk lige parmesanen :-)

... Hvis du er interesseret i Quorn, kan du læse mere om sortimentet på deres hjemmeside og desuden finde opskrifter med andre quornprodukter fra min blog her

Føds'Dags'Kag'




.. og den var bare god!

Den traditionelle lagkage blev pr. 5.5.11 (og bliver for al fremtid) erstattet med denne skønne marengslagkage. Så er det sagt!

Ideen er fra Sonja Bock & Tina Scheftelowitz bog Flere Suveræne Salater og brilliante buffeter (som desuden er fuld af mange skønne opskrifter) I bogen er opskriften oprindeligt med fyld af flødeskum og ribs, hvorimod denne opskrift er med flødeskum, hindbær og mørk chokolade.

Here it goes:

Marengslagkage med hindbær & mørk chokolade (ca. 8 portioner)

Bunde:
4 æggehvider
1 tsk eddike
250g sukker
100g mandler

skum:
En halv liter piskefløde
Optøede hindbær efter smag (det er lidt lækkert at bærene er lidt syrlige, hvorfor jeg optør frosne hindbær og ikke bruger friske)
Mørk chokolade efter smag

Sådan laver du marengsbundene:
Pisk æggehvider, eddike og sukker med en el-pisker i ca. 5 minutter, til massen er tyk og blank. Hak mandlerne groft og vend dem i massen. Beklæd en bageplade med bagepapir, tegn 2 cirkler med diameter på 20 cm (tegn evt efter en spisetallerken), vend papiret, drys det let med mel og fordel æggehviderne jævnt inden for cirklerne. Bag ved 150 grader i ca. 1 time til bundene er sprøde. Sluk derefter for ovnen med lad bundene stå i ovnen med lågen på klem, til de er kolde.

Så skal der laves skum:
Pisk fløden, tilsæt efterfølgende hakket chokolade og de optøede hindbær. Læg bundene sammen med bærskum i midten - og såååå er der serveret! Wu!

Så' der smoothies



Da min gamle blender brød sammen for et par uger siden, var situationen for alvor kritisk. Herhjemme blendes stort set alt frugt og grønt - med yoghurt, musli, gryn, nødder etc. - både morgen, om eftermiddagen og om aftenen. Jeg tør vove at påstå at vores blender for tiden er vores mest brugte køkkenredskab! Jeg gik derfor lidt i panik, da min kære SU ikke ligefrem tillod mig at købe en blender i sidste måned.
Men 'Længe leve' Kop & Kandegavekort (og tak mor og far!) Jeg havde nemlig helt glemt, at jeg fik det i julegave, og hvilken glæde, da jeg kom i tanke om det lille herlige plastikkort. Hurra for min nye OBH blender! Nu med lækre smoothies igen.

Denne smoothie ...
er lavet på friskpresset æblesaft, en håndfuld frossen ananas, tre kugler frossen spinat, et skvat citronsaft, 1 avokado, et æble og 2 spsk hørfrøolie.

... og så et lille tip ...Da jeg købte ind forleden var der tilbud på ananas, hvorfor jeg købte stort ind. Desuden var der ret billige honningmeloner. Da jeg kom hjem skar jeg ananas og melon ud i mindre stykker og frøs dem ned i mindre portioner - nu ligger der små poser klar i fryseren til den næste smoothie .. og den næste .. og den næste. Det' smart!

Helbak, Odelius & Lækre Kogebøger




Hvor er jeg heldig at have venner, der er seje til at købe fødselsdagsgaver. Af Martina, som desuden lige har startet denne kreative blog, fik jeg en fin prikket Helbak-krukke til min - indtil videre- lille bitte samling (samlingen talte før kun en smørkrukke) Jeg elsker den! Den passer perfekt til mit køkken og nu til groft salt. Desuden fik jeg den prangende krukke, som ses på billedet. Designeren er Lotta Odelius - og designet er bestemt ikke dyrt. Jeg fandt denne side, hvor de sælger hendes design til meget billige penge. Jeg er så meget igang med en Helbak-samling - og Frk. Odelia bliver også et hit i fremtiden! Desuden fik jeg to nye kogebøger; Raw Cake af Caroline Fibæk og min nye yndlings kogebog PLENTY af Yotam Ottolenghi - sidstnævnte en fantastisk kogebog fuld af lækre vegetaropskrifter. Jeg glæder mig allerede til at gå igang!

Hurtige! Grove 'Klat'-Boller






Det er det letteste i verden at lave disse boller. Det tager stort set kun en time - inkl. hævning og bagning! Alt du skal gøre er at blande alle ingredienserne, lade dejen hæve i 30 min, 'klatte' dejen ud med en ske, bage dem i 20 minutter - og voila!

Hvad du skal bruge er:
50g gær
En halv tsk. salt
3,5 dl. vand
1 dl. solsikkeolie
1 dl. solsikkekerner
1 dl. hørfrø
1 dl. sesamfrø
1 dl. havregryn
2,5 dl. hvedemel
2,5 dl. groft rugmel

Nu skal du blot...
... blande lunkent vand, gær og salt sammen til gæret er opløst i vandet. Tilsætte de restende ingredienser og røre godt i dejen. Derefter skal dejen hæve tildækket et lunt sted i 30 minutter. Og ja - dejen skal have en våd konsistens, så tvivl ikke! Efterfølgende klattes dejen ud med en spiseske på en bageplade med bagepair. Efter du har fordelt din dej skal bollerne i ovnen ved 200 grader i ca. 20 min.

Vi spiste bollerne til frokost med hjemmelavet tomatpesto, romainesalat, avokado, tomat, rødløg og frisk mozzarella og i morgen tidlig skal de nydes med en god øko-smør og en kop kaffe. Mm! Det er slet ikke tosset med hjemmebag.

- jeg vil lige tilføje, at bollerne ikke var helt så spændende dagen efter - måske på grund af den korte hævningstid? Næste gang jeg laver denne opskrift overvejer jeg at halvere gæren (50g er alligevel en hel del!) og derimod lade dejen hæve længere. Min erfaring fortæller mig efterhånen at boller på 'længere hævning og mindre gær' holder sig luftigere og lækre i længere tid.