søndag den 14. august 2011

NamNam For En GIVEAWAY! / VINDER FUNDET!


VINDEREN ER FUNDET! WOOP WOOP!

PÅ GOD GAMMELDAGS MANER BLEV ALLE NAVNE SKREVET PÅ ET STYKKE PAPIR, OG LAGT UD PÅ BORDET. MIN KÆRESTE FIK ÆREN AF AT TRÆKKE VINDEREN, SOM BLEV:

ELSEBETH MALM CHRISTOPHERSEN

TILLYKKE MED DIN NYE KOGEBOG ELSEBETH. JEG SENDER DIG EN MAIL MED DET SAMME! OG TIL ALLE JER ANDRE; SEJT AT I DELTOG. OG MANGE TUSINDE TAK FOR ALLE JERES SØDE ORD. DET GLÆDER MIG VIRKELIG AT SÅ MANGE HAR LYST TIL AT FØLGE NAMNAM.

// NAMNAM ...

Såå' er det altså tid til en lille GIVEAWAY for at sige tak til mine faste læsere.

Giveaway'en er vegetarkogebogen Vegetariske Retter. En kogebog spækket med lækre grønne opskrifter - Gå b.la på opdagelse og find inspiration under nogle af bogens mange hovedkapitler: Svampe og løgfamilien, Kål og bladgrønt, Nødder, frø og tørrede bælgfrugter mm. Desuden indeholder bogen en informationsrig indledning, som introducerer læseren for 'det at være vegetar', information om 'en velafbalanceret kost', fra hvilke fødevarer man finder de essentielle vitaminer og mineraler mm.

For at sige tak til mine faste læsere gælder det, at kun faste læsere kan deltage.

Så; det eneste, du skal gøre, er altså at smide en kommentar under dette indlæg - husk din e-mail adresse.

Vinderen offentliggøres d. 30. august

Haps og glade tanker fra NamNam



Rawkage #2 Hindbær & Blåbær






Her kommer så min seneste og 2. rawkage. Igen ud fra Caroline Fibæks bog Rawcake, der virkelig har inspireret mig til at lave endnu flere magiske og sunde kager. Det her rawkage-ræs vokser virkelig på mig. Jeg smæsker kager i mig uden dårlig samvittighed. Dét er altså et hit! Eneste minus er, at det kan være liidt dyrt at begive sig ud i universet. Men er man først begyndt og har man fået indkøbt de langtidsholdbare basisingredienser (b.la lecithingranulat, kokosolie og HUSK - forklaring følger nederst i indlægget), så er man altså godt i gang og skal stort set kun stå for frugt og nødder.

Denne kage er med inspiration fra kagen Blåbærdrøm, der er at finde i Rawcake af Caroline Fibæk.

Kagen smagte dejligt, men både jeg og min kæreste var enige om, at den ikke slår mit første rawkage-forsøg som altså virkelig var et hit. Denne er knap så frisk og en smule mere bastand end den første.

Til din kagebund skal du bruge:

2 dl. paranødder (jeg brugte 2 dl. blandede mandler, paranødder, hasselnød og valnød)
1 dl. dadler, udstende
2. spsk kokosolie
1 tsk vanillepulver (undlod jeg, da jeg synes bunden er fint sødet fra dadlerne)

Blend dadler med kokosolie til en dadelmasse i en foodprocesser. Blend efterfølgende nødderne i en foodprocesser og bland det sammen med dadelmassen. Fordel i en springform (med bunden dækket af bagepapir) - jeg har, i mangel på en springform, brugt en brødform tildækket med madlavningsfilm. Stil den nu køligt, mens du laver din blåbær- og hindbærcreme.

Så skal der laves blåbær- og hindbærcreme:

6 dl. usaltede cashewnødder (udblødt i vand i 2 timer)
1 dl. mandelmælk (kan erstattes af vand og lidt ekstra lecitinggranulat)
4 spsk kokosolie
1 spsk kakaosmør
o,5 dl. agavesirup eller rå honning
1 tsk vanillepulver
2 spsk lecitingranulat
2 tsk HUSK psylliumfrøskaller
Frosne bær - ca. 1 dl evt. lidt ekstra

Blend cashewnødder med mandelmælk og tilsæt kokosolie, kakaosmør, agavesirup, vanillepulver, lecitingranulat, og fintmalede HUSK psylliumfrøskaller. Hvis du kun vil lave een slags frugtcreme, kan du nu blande de frosne bær i cremen og blende det hele. Hvis du - som jeg har gjort det - ønsker to frugtcremer, deler du cremen op i to, tilsætter ca. 0,5 dl. frossen frugt i hver sin del. I denne udgavehar jeg lavet kagen med et lag blåbærcreme og et lag hindbærcreme. Cremen fordeles på bunden og sættes i fryseren i ca. 1 time. Hvis du har brugt en springform, kan siderne nu fjernes, og din kage er klar. Hvis du har lavet den i en brødform kan du nu løsne og løfte filmen og din kage er klar! Vupti.

OG .. så en lille forklaring på nogle af de ingredienser, som det kræves, for at kunne begive sig ud i rawkagernes univers - forklaringerne er fra Caroline Fibæks Rawcake.

HUSK psylliumfrøskaller: fungerer som en bindemiddel. Skallerne har en stor absorberingsevne og tilfører samtidig kagerne fibre. Har du puttet for meget væde i en opskrift, kan lidt HUSK ofte redde kagen.

Kokosolie: Kokosolie har fast form ved stuetemperatur og bruges derfor b.la til at holde kagernes form. Kokosolie indeholder en antibakteriel fedtsyre, kaldet laurinsyre, der er kendt for sin svampedræbende og antibakterielle virkning. Den har desuden vist sig at være med til at forøge forbrændingen for desuden at formindske risikoen for hjertekarsygdomme.

Lecitingranulat:har en dejlig flødeagtig smag, som gør det muligt at lave 'flødekager'. Lecitingranulat er egentlig et kosttilskud, der er med til at styrke hukommelsen. Lecitingranulat udvindes fra sojabønner eller solsikkekerner.

Pep Din Smoothie



Nu skulle det være - et lille indlæg om de fortræffeligheder, som du kan pimpe din smoothie op med. Når det kommer til smoothies-ingredienser, er listen lang. Kun fantasien sætter grænser for din smoothie. Her følger et lille udsnit af de sager, jeg tilsætter mine smoothies


Gojibær indeholder hele 8 aminosyrer og over 500 gange mere C-vitamin end appelsiner - så de kan med snilde kaldes super-food. Gojibær smager skønt i sig selv - som en blanding mellem rosin og tranebær - men er ligeledes et godt alternativ at blende med i din smoothie. Hvis din blender ikke kan klare bærene, er de også at finde i en pulveriseret udgave, som du kan købe i din helsekostforretning.


Når jeg kommer forbi min helsebutik, ryger der altid en kokosvand i kurven. De er lidt dyre, men enormt smagfulde foruden at være den rene sundhed for din krop. Kokosvand er 100% rå og uforarbejdet vand fra økologiske, grønne kokosnødder. Den er isotonisk, dvs. at det har samme kemiske profil som vores blod - nemlig en blanding af sukker, mineraler, aminosyrer, vitaminer, hormoner og andre substanser nødvendige for vækst og udvikling. Idet kokosvand indeholder et stort indhold af mineralerne calcium, magnesium, kalium og sodium, er det med til at revitalisere og rehydrere cellerne efter f.eks fysisk aktivitet. Kokosvand er desuden rig på C-vitamin og aminosyrer - et godt alternativ til juice / mælk eller youghurt i sin smoothie.


'Mavens ven' lyder det på forsiden af posen med Skallin - og det er lige hvad Skallin er. Disse blødgørende plantefibre holder din mave i stik. Skallin normaliserer skånsomt og effektivt de fleste almindeligt forekommende maveforstyrrelser som forstoppelse, træg mave og for meget mavesyre. Desuden er har man for mulig bevist at Skallin er med til at sænke kolestoroltallet i blodet (kilde: Helsenyt) Jeg bruger ca. 1 tsk Skallin (eller HUSK Psyllium-frøskaller) - specielt i mine morgensmoothies - både for at forøge indholdet af fibre i min kost og samtidig for at få en større mæthedsfornemmelse end en ren frugt- eller grøntsagssmoothie.


Så er der hørfrøolien. Hørfrøolie er rig på omega-3 fedtsyre - endda omkring de 60%. Fedtsyren er vigtig, da det er en af de fedtsyre, mennesket ikke selv er i stand til at danne. Derfor er hørfrøolie et godt alternativ til fiskeolie og fiskeoliekapsler. Jeg bruger ca. 1 - 2 spsk til to store smoothies. Hørfrøolie kan du købe i Helsekostbutikker. Når du bruger olie i din smoothie skal du huske først at tilsætte den til allersidst og blot lade den køre kort med i blenderen - eller tilsætte den til sidst og røre den ud med en ske. Mange af de fine og flerumættede olier bliver nemlig slået i stykker af en tur i blenderen


Lecitingranulat udvindes fra solsikkekerner eller soyabønner. Jeg købte det oprindeligt, da de indgår i mange rawkage-opskrifter, men jeg har for nylig bemærket, at det fungerer fint i smoothies. Lecitingranulat indeholder fosfolipider, som b.la. indgår som en vigtig byggesten i alle cellemembraner i alle kroppens celler. Desuden lyder det, at lecitingranulat skulle være med til at styrke hukommelsen - og det er jo ikke helt tosset! I en smoothie (og i raw-kager) giver lecitingranulat en lækker flødeagtig konsistens. Lecitingranulat finder du i din helsekostbutik.

Foruden ovenstående sager, er der mange muligheder, når du skal lave en smoothie. De traditionelle versioner laves på juice og / eller youghurt samt frugt og / eller grøntsager. Det er også en mulighed at tilsætte proteinpulver i din smoothie. Det gør at din smoothie mætter mere og længere. Specielt en god ide til morgenmads-smoothies, da de færreste kan holde sig mætte kun på frugtsmoothies. Et andet tip er at tilsætte krydderurter; myntheblade, basilkum etc. , men også krydderier (vanille, kanel, kardemomme etc.) og så er der desuden et hav af lækre sager på pulverform, som kan fungere som smagsforstærkere (evt. lakridspulver) og andre med super-food-egenskaber (her i blandt hybenpulver, som er rig på c-vitaminer eller evt. byggræspulver , som er rig på vitaminer og mineraler.)

Det er bare at komme igang - kun fantasien sætter grænser!

NamNam For En GIVEAWAY!


Såå' er det altså tid til en lille GIVEAWAY for at sige tak til mine faste læsere.

Giveaway'en er vegetarkogebogen Vegetariske Retter. En kogebog spækket med lækre grønne opskrifter - Gå b.la på opdagelse og find inspiration under nogle af bogens mange hovedkapitler: Svampe og løgfamilien, Kål og bladgrønt, Nødder, frø og tørrede bælgfrugter mm. Desuden indeholder bogen en informationsrig indledning, som introducerer læseren for 'det at være vegetar', information om 'en velafbalanceret kost', fra hvilke fødevarer man finder de essentielle vitaminer og mineraler mm.

For at sige tak til mine faste læsere gælder det, at kun faste læsere kan deltage.

Så; det eneste, du skal gøre, er altså at smide en kommentar under dette indlæg - husk din e-mail adresse.

Vinderen offentliggøres d. 30. august

Haps og glade tanker fra NamNam