søndag den 14. august 2011

Pep Din SmoothieNu skulle det være - et lille indlæg om de fortræffeligheder, som du kan pimpe din smoothie op med. Når det kommer til smoothies-ingredienser, er listen lang. Kun fantasien sætter grænser for din smoothie. Her følger et lille udsnit af de sager, jeg tilsætter mine smoothies


Gojibær indeholder hele 8 aminosyrer og over 500 gange mere C-vitamin end appelsiner - så de kan med snilde kaldes super-food. Gojibær smager skønt i sig selv - som en blanding mellem rosin og tranebær - men er ligeledes et godt alternativ at blende med i din smoothie. Hvis din blender ikke kan klare bærene, er de også at finde i en pulveriseret udgave, som du kan købe i din helsekostforretning.


Når jeg kommer forbi min helsebutik, ryger der altid en kokosvand i kurven. De er lidt dyre, men enormt smagfulde foruden at være den rene sundhed for din krop. Kokosvand er 100% rå og uforarbejdet vand fra økologiske, grønne kokosnødder. Den er isotonisk, dvs. at det har samme kemiske profil som vores blod - nemlig en blanding af sukker, mineraler, aminosyrer, vitaminer, hormoner og andre substanser nødvendige for vækst og udvikling. Idet kokosvand indeholder et stort indhold af mineralerne calcium, magnesium, kalium og sodium, er det med til at revitalisere og rehydrere cellerne efter f.eks fysisk aktivitet. Kokosvand er desuden rig på C-vitamin og aminosyrer - et godt alternativ til juice / mælk eller youghurt i sin smoothie.


'Mavens ven' lyder det på forsiden af posen med Skallin - og det er lige hvad Skallin er. Disse blødgørende plantefibre holder din mave i stik. Skallin normaliserer skånsomt og effektivt de fleste almindeligt forekommende maveforstyrrelser som forstoppelse, træg mave og for meget mavesyre. Desuden er har man for mulig bevist at Skallin er med til at sænke kolestoroltallet i blodet (kilde: Helsenyt) Jeg bruger ca. 1 tsk Skallin (eller HUSK Psyllium-frøskaller) - specielt i mine morgensmoothies - både for at forøge indholdet af fibre i min kost og samtidig for at få en større mæthedsfornemmelse end en ren frugt- eller grøntsagssmoothie.


Så er der hørfrøolien. Hørfrøolie er rig på omega-3 fedtsyre - endda omkring de 60%. Fedtsyren er vigtig, da det er en af de fedtsyre, mennesket ikke selv er i stand til at danne. Derfor er hørfrøolie et godt alternativ til fiskeolie og fiskeoliekapsler. Jeg bruger ca. 1 - 2 spsk til to store smoothies. Hørfrøolie kan du købe i Helsekostbutikker. Når du bruger olie i din smoothie skal du huske først at tilsætte den til allersidst og blot lade den køre kort med i blenderen - eller tilsætte den til sidst og røre den ud med en ske. Mange af de fine og flerumættede olier bliver nemlig slået i stykker af en tur i blenderen


Lecitingranulat udvindes fra solsikkekerner eller soyabønner. Jeg købte det oprindeligt, da de indgår i mange rawkage-opskrifter, men jeg har for nylig bemærket, at det fungerer fint i smoothies. Lecitingranulat indeholder fosfolipider, som b.la. indgår som en vigtig byggesten i alle cellemembraner i alle kroppens celler. Desuden lyder det, at lecitingranulat skulle være med til at styrke hukommelsen - og det er jo ikke helt tosset! I en smoothie (og i raw-kager) giver lecitingranulat en lækker flødeagtig konsistens. Lecitingranulat finder du i din helsekostbutik.

Foruden ovenstående sager, er der mange muligheder, når du skal lave en smoothie. De traditionelle versioner laves på juice og / eller youghurt samt frugt og / eller grøntsager. Det er også en mulighed at tilsætte proteinpulver i din smoothie. Det gør at din smoothie mætter mere og længere. Specielt en god ide til morgenmads-smoothies, da de færreste kan holde sig mætte kun på frugtsmoothies. Et andet tip er at tilsætte krydderurter; myntheblade, basilkum etc. , men også krydderier (vanille, kanel, kardemomme etc.) og så er der desuden et hav af lækre sager på pulverform, som kan fungere som smagsforstærkere (evt. lakridspulver) og andre med super-food-egenskaber (her i blandt hybenpulver, som er rig på c-vitaminer eller evt. byggræspulver , som er rig på vitaminer og mineraler.)

Det er bare at komme igang - kun fantasien sætter grænser!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar