tirsdag den 14. juni 2011

Biks Mig En Biksemad



Jeg er ikke bleg for at tilstå, at jeg faktisk er stor tilhænger af Nutanas biksemad (den fåes på frost i Irma til kun 29,-) Den har bare lige den der ret så lækre smag af biksemad, som kun biksemad kan ha'. Hvorom alting er (det ord bliver i øvrigt brugt alt for lidt - hvilket min kæreste lige mindede mig om forleden!) er der nu heller intet som en hjemmelavet biksemad - med alt godt fra køleskabet, toppet med et spejlæg - helst stegt på begge sider, hvis du spørger mig - og selvfølgelig med hakkede rødbeder. Mums! Biksemad kan snildt bestå af kun kartofler og grøntsager, men denne udgave er tilsat vegetarsnitzel fra Hälsons Kok - der var lige et par stykker tilbage i min fryser :-)

Biksemaden blev lavet på gefühlen, som det er biksemadens natur!

Den bestod af ...
Kogte kartofler - afkølet og skåret i tern.
Rødløg skåret i både
Rød & grøn peberfrugt i grove stykker
1 fed hviløg i mindre tern
Vegetarsnitzel i tern fra Hälsons Kok
En knivspids røget paprika
En smule soya
Salt & peber
smør til stegning (og ja; smør! - drop olien. Det er jo biksemad!)

Top med et spejlæg & rødbeder - og husk lige HP-Sauce og / eller ketchup! Bon Appetite!

Sød Svigerinde & Lækre Kanelsnegle


Min svigerinde er den fineste af slagsen. I dag fik jeg en lækker lækker kurv med skønne øko-varer. Det bundede egentlig i, at hun den seneste tid, begejstret har berettet om, at ølandshvede er det nye 'sort' inden for bagning, og at en gård i Jylland sælger ud af den fineste af slagsen. I dag kom kurven med ølandshvede og til min overraskelse mange andre lækre sager. Hun er nu sød.
Lækre sager fra den søde svigerinde
Og så skal der bages kanelsnegle på ølandshvede!
Dejen hæver i ca. 45 minutter
Dejen rulles ud og beklædes med kanelsmør
... skæres i tilpas stykker
Sættes på bageplade og efterhæver i 30 min.
.. og voila. Lækre kanelsnegle!

Til disse lækre kanelsnegle, skal du bruge:

Til dejen..
2 dl mælk
40 g gær
100 g blødt smør
2 æg
½ tsk stødt kardemomme
2 spsk sukker
½ tsk groft salt
9 dl hvedemel (gerne ølandshvede)

Og til fyldet..
150 g blødt smør
1 dl sukker (ca. 85 g)
2 spsk stødt kanel

Og sådan får du frembragt de kære vidundere ...
Dej: Lun mælken i en lille tykbundet gryde - mælken skal være lillefingervarm. Hæld mælken i en skål og rør gæren ud heri. Tilsæt de øvrige ingredienser (hold lidt mel tilbage). Slå dejen godt sammen med en grydeske. Dæk skålen med fx et låg og stil dejen til hævning et lunt sted i ½ time.
Fyld: Rør smør, sukker og kanel godt sammen.
Tag dejen ud på et meldrysset bord og ælt den godt igennem. Tilsæt evt. resten af melet. Del dejen i 2 dele. Rul hver del til en firkantet plade på ca. 25 x 40 cm - med en kagerulle. Fordel fyldet på de 2 dejplader. Rul dem fra den lange side til roulader, og skær hver roulade i 15 stykker. Læg sneglene på plader med bagepapir - bøj den yderste dejende ind under sneglen. Lad sneglene efterhæve tildækket i ½ time. Pensl med æg og bag dem midt i ovnen.

Haps og velbekommen!

Fyldt Aubergine & Linsesalat m. Mango



Det er med at fylde, hvad der fyldes kan; peberfrugt, squash, aubergine, bagekartofler.. Lav fyld af linser, kartofler, bønner, grøntager - hvad du nu kunne tænke dig. Kun fantasien sætter grænser! Denne aubergine er fyldt med grovpasta, kødet fra auberginen, en god tomatsovs og med parmesan på toppen. Jeg kom egentlig i tanke om pastafyldet, idet vi fik en lignende ret serveret hos et vennepar - og det var virkelig lækkert. Til den lidt tunge aubergine, synes jeg det er det lækkert med en frisk salat. Denne er på grønne linser, mango, sukkerærter samt ruccola. Det er en god måde at få sine proteiner på; ved at tilsætter linser eller bønner i sin salat. Det både mætter og smager skønt! Haps.

Her følger min opskrift på de fyldte auberginer: (4 prs.) - opskriften er oprindeligt fra Vegetariske retter - følgende er en revideret udgave:

225g grov pasta (korte pastatyper - men vælg selv hvilken)
2 spsk olivenolie
2 auberginer
1 sort hakket løg
2 fed hakket hvidløg
1 dåse hakkede tomater
2 tsk tørret oregano
1 tsk tørret basilikum
evt. en knivspids røget paprika
ca. en halv dl. youghurt
50g frisk mozerella
25g parmesam, friskrevet
5 spsk rasp
Salt & peber

.. og sådan gør du:

Forvarm ovnen til 200 grader. Kog pastaen i letsaltet vand. Flæk auberginen og grav indholdet ud (evt ved at skære tern i auberginen og efterfølgende fjerne det med en ske) Pensl indersiden af auberginen med olivenolie. Hak kødet og sæt det til side. Varm resten af olien op i en gryde, svits løg og hvidløg med svag varme. Tilsæt auberginekødet og svits videre i ca. 5 minutter. Tilsæt tomater, youhurt og krydderier og lad det småkoge i ca. 10 minutter. Rør efterfølgende pastaen i. Læg auberginerne i et ildfast fad. Læg pastafyldet i, mozzarellaen i skiver ovenpå. Bland parmesan og rasp sammen og drys det ovenpå. Bag auberginerne i den forvarmede ovn i ca. 25 minutter til raspen er gyldenbrun. Mums!

Og linsesalaten...
Grønne linser
Frisk moden mango
Sukkerærter
Ruccola
og dressingen af ...
Olivenolie
Citron
Salt
Peber

Haps og velbekommen!

Pizza M. Grillet Grønt & Gedeost



Jeg er i Mad!'s læserpanel i blad nr. 06, juni 2011 og har i denne anledning haft fornøjelsen af at teste to lækre vegetaropskrifter. Jeg afprøvede opskrifterne for ca. 2 måneder siden og har derfor glædet mig til at dele dem med jer, da de begge er meget simple, lette at lave og desuden meget velsmagende. Det glæder mig desuden at magasinet Mad! - på trods af ikke at være et vegetar-magasin - stort set hver måned har op til flere lækre grønne opskrifter at byde på. Mums!

Her følger den ene af de to opskrifter ...

Pizza M. Grillede Grønt & Gedeost

Til din pizzadej skal du bruge:
25 g gær
1,5 dl. lunkent vand
1 tsk salt
0,5 tsk sukker
2 spsk olivenolie
100g groft hvedemel
ca. 125g fint hvedemel

Til dit fyld skal du bruge:
1 squash
2 røde peberfrugter
olie til pensling
salt
100g blød gedeost

Tilbehøret er:
100g rucola
lidt æbleeddike
lidt olivenolie
salt
friskrevet parmesanost

Start med pizzadejen... Først rører du gøren ud i vandet og tilsætter salt, sukker, olie og de to slags mel. Derefter ælter du dejen smidig og lader den hæve tildækket i en halv time.

Mens dejen hæver kan du... skære squash i skiver og skære peberfrugt i både. Efterfølgende pensle grøntsagerne med olie og grille dem på en varm grillpande et par minutter. Krydr med salt.

Når pizzadejen har hævet... skal du dele den i to stykker. Rul den ud med en kagerulle på et meldrysset bord, så du får to tynde pizzabunde. Læg dem på hver sit stykke bagepapir. Tænd ovnen på 230g. Sæt to bageplader i ovnen for at varme dem op.

Top pizzabundene... med smuldret gedeost og grillede grøntsager. Træk bagepapiret med pizzaerne over på de varme bageplader og bag dem i ovnen en af gangen i 10-15 minutter til de er sprøde.

Skyl nu rucolaen...og vend den med æbleeddike, olivenolie og salt. Top de varme pizzaer med rucolasalaten og revet parmesan. Server straks.

Velbekommen!

Spaghetti m. Spinat & Mascarpone




Jeg er i Mad!'s læserpanel i blad nr. 06, juni 2011 og har i denne anledning haft fornøjelsen af at teste to lækre vegetaropskrifter. Jeg afprøvede opskrifterne for ca. 2 måneder siden og har derfor glædet mig til at dele dem med jer, da de begge er meget simple, meget lidt tidskrævende og desuden meget velsmagende. Det glæder mig desuden at magasinet Mad! - på trods af ikke at være et vegetar-magasin - stort set hver måned har op til flere lækre vegetaropskrifter!

Spaghetti med spinat & mascarpone:

Med kun 7 ingredienser kan du lave denne lækre pastaret - alt du skal bruge er:

200g spaghetti
2 fed hvidløg
300g frisk babyspinat
100g mascarpone
saft fra en halv citron
50g rucola
50g semitørrede tomater

Og sådan gør du:
1. Kog spaghettien lige akkurat mør i rigeligt letsaltet vand. Hæld efterfølgende vandet fra.
2. Pil hvidløgsfeddene, skær dem i meget tynde skiver og steg dem let i olie i en dyb pande.
3 Skyl spinaten grundigt og tør den i et rent viskestykke. Kom spinat, mascarpone og den kogte afdryppede spaghetti på panden og steg det hele let til spinaten falder sammen. Smag til med citronsaft, salt og peber.
4. Du kan nu vælge at toppe retten med frisk rucola og semidried tomater - som de anbefaler i Mad! - Jeg vendte den friske rucola samt de semi-dried tomater i pastaretten inden den blev serveret.

Voila!

Du kan læse mere om den anden opskrift fra Mad! som jeg testede her